Verwachtingen van jezelf
Verwachtingen zijn snel gemaakt. Zonder er erg in te hebben creëren we er veel voor onszelf. Soms te veel. Onbewust leg je jezelf druk op. Je vindt jezelf eerder lui dan moe. Nog steeds geen kinderen en betaald je scheel aan huur. Zo niet wat je 5 jaar geleden voor ogen had. Of je hebt het allemaal en voelt je schuldig, omdat je er (om wat voor reden dan ook) niet van kan genieten. Je wilt gelukkig zijn, maar zit boordevol existentiële vragen die je eerst beantwoord wilt hebben. Je wilt carrière maken en veel duiten verdienen, of eigenlijk toch meer groen doen voor de wereld? Je kan pas van je vrije dag genieten als je eerst de was hebt gedaan, gedweild en onkruid gewied. En toen was het alweer etenstijd. En elke keer dat je je weer voorhoud niet te veel te eten bij de rijsttafel, lig je binnen een uur vol rijst en schuldgevoelens zwetend op de bank uit te buiken. Herkenbaar?
Willen we de verwachting echt waarmaken?
Streven naar beter is gezond, hoop op mooie dingen is altijd goed. Maar wanneer is beter goed genoeg? En hoe mooi wil jij de dingen hebben? Het is jouw leven, geen examen. Je bent je eigen docent, waarom jezelf een onvoldoende geven! In mijn schoolperiode was er geen haar op mijn hoofd die eraan dacht de leraar te attenderen op mijn fouten. Kijken we te veel naar anderen? Willen we de verwachtingen echt waarmaken? Soms zijn de verwachtingen niet realistisch, vaak zijn het er veel en zelden zijn het je echte verlangens die je na wil streven. Verwachtingen van jezelf hebben is goed, maar door het aantal en de grootte verliezen we wat we ècht belangrijk vinden uit het oog. Ik geef je x tips om om te gaan met te hoge verwachtingen van jezelf.
Het is jouw leven, boordevol lessen en geen examen
Hoe mooi is dat!
Waarom we zoveel van onszelf verwachten
Bewustzijn van de oorsprong van verwachtingen helpt je inzicht geven. Bewustwording geeft ruimte tot hervorming, met als doel vooruitgang. Door je verwachtingen te herleiden kun je ze bijschaven. Op weg naar een manier waarop je er niet meer als een berg tegenop kijkt. Sta jezelf toe om in te zien dat je verwachtingen mooi kunnen zijn, èn haalbaar!
Social media en bedrijven hebben de laatste jaren flink bijgedragen aan onze prestatiedrang. Dit is natuurlijk altijd in beweging, maar met de komst van internet reiken verhalen en beelden van “perfecte” plaatjes door tot in je huiskamer. Maar wat is perfect? Voor de één kan iets volmaakt zijn, voor de ander ronduit kut.
Bijvoorbeeld: Een keukengigant komt tijdens heel Holland bakt op Teevee. Wat al heel slim is, gezien jij jezelf binnenkort ook in de keuken verwacht om van alles te gaan bakken. De keukengigant laat zien wat er allemaal mogelijk is met een nieuwe keuken. Alles glimt en blinkt en er is zeeën van ruimte door de inventieve snufjes. Plots bekruipt je het gevoel dat jouw keuken wel erg klein is, en onhandig. Jij wilt ook die grote la. Ze hebben immers net op een hele mooie manier in beeld gebracht dat je er álles in kwijt kunt. Maar ik wil helemaal geen grote la. Ik sta namelijk vaak met meer in de keuken, ik leef in de keuken. We staan te bakken maar ook vaak te bakkeleien. Mijn moeder heeft zo eentje, zo’n gigantische la. Wanneer ik er iets uit wil pakken ga ik voor gein wel eens op de stoel staan en sommeer iedereen de keuken even te verlaten, omdat er plaats gemaakt moet worden voor een la die open gaat.
Waar komt mijn verwachting vandaan? En waar gaat hij naartoe..
Wat waren de verwachtingen van mijn moeder aan zichzelf? Wilde ze net zo’n mooie opgeruimde keuken? Ervaarde ze druk door zo veel schone keukens op social media (gegooglede filmpjes van foodvloggers) en reclame te zien? En vindt ze dat haar baksels er nu ook uit moeten zien als een schilderij? Een onbewust proces dat plaats heeft gevonden, binnen enkele seconden waren verwachtingen geschept. Als je nou echt gelukkig wordt van een schone opgeruimde keuken en een plaatje als taartje is dit natuurlijk geen probleem. Maar het is altijd handig om te weten waar de verwachting vandaan komt. Is dit echt je innerlijke verlangen of doel? Of vind je dat het moet en “hoe het hoort te zijn”.
Dit is natuurlijk maar een simpel voorbeeld, er is natuurlijk veel meer. Bedrijven worden veeleisender naar hun medewerkers. Fouten worden sneller kenbaar gemaakt door de media en statistieken worden ingezet om aan te tonen de beste te zijn. Ook nog maar een notendop, desalniettemin laat het wel zien dat we steeds een beetje meer verwijderd raken van ons innerlijke verlangen. Van onze eigen doelen en verwachtingen.
De 4 tips waarmee je kunt omgaan met te hoge verwachtingen van jezelf:
- Ga na hoe je verwachting ontstaan is
Wat is de oorzaak, waar komt de verwachting vandaan? Ben je het er mee eens, zal het doel jouw verlangen koesteren? - Is het realistisch?
Is het haalbaar, zonder dat je andere verlangens in de knoei komen? Kun je er genoeg tijd en aandacht aan besteden? En nog belangrijker; wìl je er ook tijd en aandacht aan besteden? Zo ja, ga er voor! - Reduceren
Stel je prioriteiten. Schrijf alle verwachtingen die je van jezelf hebt op en ga pokeren. Geef ze allemaal een cijfer, hoe hoger het cijfer hoe meer prioriteit. Zijn het er veel? Vergeet die met de minste punten. Wanneer ze echt belangrijk voor je zijn, komt het weer bij je terug. - Stel een doel en voel!
Stel een doel voor jezelf. Wat is het uiteindelijke doel van je verwachtingen. Wanneer je dit doel hebt kunnen formuleren, kan je gaan voelen. Voelt het goed? Ga er voor! Twijfel je? Probeer het even los te laten, het komt vanzelf terug wanneer de tijd daar rijp voor is.
Houd dit in je achterhoofd: Hoe meer verwachtingen, des te meer kans op teleurstellingen. Hoe groter het belang en het realisme van je verwachting? Hoe groter het succes zal zijn! Vergeet niet, verwachtingen uit mooie doelen hebben mooie resultaten.