‘Later als ik groot ben..’ Maar hoe later het wordt, hoe minder deze zin wordt afgemaakt. Als kind flap je er van alles uit, en geloof je heilig in. Alles is mogelijk! Je gelooft in jezelf. Je gelooft in de steun en het goede van de omgeving. Ook al begint de lijst van kinderdromen met ‘politie-agent worden’ om boeven te vangen. De reden hierachter is om de goede mensen te beschermen van het kwaad. Ikzelf wilde boomchirurg worden, omdat ik geloof had in de kracht van de boom en niet zijn ziekte. De belevingswereld van kinderen is veelal gebaseerd op geloof en vertrouwen. En dat is precies het punt wat we weer nodig hebben! Kinderdromen zijn de mooiste dromen die er zijn. Weer “op z’n kinds” gaan dromen is hèt antwoord op al je vragen. En deze blog natuurlijk..
Ik zoek iets.. *kak!*
Ik zoek iets, maar ik weet niet wat. Steeds later worden we volwassen. En dat is ook niet zo gek. We worden vrijer gelaten en krijgen steeds meer vrijheid op alle vlakken. Vrijere opvoeding, vrijheid van meningsuiting, vrijheid in reizen en de vrijheid omdat je met je Iwatch binnen een handomdraai dankzij slimme Siri weten of het nu miezert in zuiden van het noorden van het land. Die vrijheid is heerlijk, maar deze ‘meerkeuzemaatschappij’ zorgt ook voor stress. En stress blokkeert je vrijheid, keuzes en meer weten maken het doorgaans niet makkelijker te vinden wat je zoekt.
“The more I learn, the more I realize how much I don’t know”
*Albert Einstein
Dat klinkt allemaal heel logisch, maar hoe zorg je er nou voor dat je wèl weet wat je wilt?
Weten wat je nièt wilt! Dat is wat de meesten wel weten. Laten we daar dan mee beginnen. Probeer de denkblokkades te bannen. Die blokkades waar je als kind nog geen weet van had. Neem bijvoorbeeld stress. Toen ik problemen kreeg met mijn gezondheid en mijn ouders raad gingen halen bij de huisarts, zei de huisarts dat ik stress had. Mijn vaders antwoord hierop was duidelijk: “stress? Dat woord kan ze niet eens spellen..”. En dat was ook zo. Ik was toen al wel 16, maar ook daarvoor dacht ik gewoon dat geld uit de muur groeide en mijn sokken schoon naar mijn kast werden getoverd als ik ze op de grond gooide. De grootste deadlines die ik als kind had waren de flippo’s schoonlikken voordat je weer naar school ging, zodat je kon ruilen of spelletjes doen. Wat je dus niet wilt is stress. Doorgaans geven deadlines stress aan mensen. Alleen al het woord, een termijn waarop iets af moet zijn, zorgt voor een benauwend gevoel.
Tip 1: Ga wijs om met je deadlines. Zit je op kantoor en wordt er gevraagd een taak op je te nemen? Tel eerst tot tien, en dan nog een keer. Wellicht is er een ander die het wil doen. Wellicht besef jij er geen tijd voor hebt en kun je dit kenbaar maken, of bedenk je tijdens het tellen dat het helemaal niet jouw taak is.
“Als je je bedrijf beter kent dan je lijf, moet je niet verbaasd zijn als het beter gaat met het bedrijf dan met je lijf” * Professor Theo Compernolle, neuropsychiater en business coach. Schrijver van onder andere het boek: ‘zo haal je meer uit je brein’.
Een huis kopen
Wist je dat het bewezen is dat je niet empatisch en analytisch kan denken op hetzelfde moment? Dat is dus erg lastig als je bijvoorbeeld een huis wilt kopen. Je moet denken aan het financiële plaatje. Is de waarde realistisch, kan ik de hypotheek rond krijgen en is het rendabel toekomstig onderhoud al in een bouwdepot mee te nemen. Terwijl je tegelijkertijd wilt weten of je jezelf daar senang kan voelen in dat huis, voor de komende dertig jaar. Is het een huis waar je jezelf lekker warm voor de paletkachel ziet zitten met een bakje thee. Ben je verliefd op je huis? Maar die twee dingen tegelijkertijd aanspreken? Uit onderzoek blijkt dat dàt niet kan.
Met de huidige technologie leert de medische wetenschap steeds meer over de werking van onze hersenen. Zo heeft de fMRI voor grote doorbraken gezocht. De fMRI (functional Magnetic Resonance Imaging) liet zien dat deze hersengebieden zich alleen laten afwisselen. Wanneer het ene gedeelte werd geactiveerd, zagen de onderzoekers dat het andere deel direct werd gedeactiveerd.
Met deze kennis is het dus helemaal begrijpelijk dat sommige keuzes ons aanvliegen en we er lang in blijven hangen. Vooral die serieuze “grote-mensen” keuzes. We proberen zó hard rekening te houden met gevoel voor je dierbaren, onszelf en dan òòk nog de gevolgen daarvan willen overzien. Kortom, we vragen iets van onszelf wat we niet bezitten. Wat kunnen we met dit gegeven?
TIP 2: Lijstjes maken!
Schrijf je gevoel en je behoeften op. Laat die kant spreken en maak er een lijst van. Wat is belangrijk voor je, waar voel jij je goed bij. Wat heb je nodig en waar word jij gelukkig van.
Op het andere blaadje kun je jouw analytische deel beschrijven. Problemen die je denkt tegen te komen, doelen die je wilt bereiken en natuurlijk oplossingen. Oplossingen voor de problemen om tot je doelen te komen. Door lijstjes te maken wordt het inzichtelijker. Je gedachten schieten niet alle kanten op. Je geeft jezelf tijd en ruimte om beide kanten te onderzoeken.
Keuzes
De mogelijkheid om te kiezen kan mooi en handig zijn. Maar waar veel keuze is, wordt doorgaans ook meer stress ervaren. Want wanneer je ja zegt tegen iets, betekent dat automatisch nee zeggen tegen de rest. Je krijgt dus het gevoel iets mis te lopen. Hoe groter we worden, des te meer keuzes er op de markt komen. We leven in een zogenoemde ‘meerkeuzemaatschappij’. De keuzes worden achterlijk veel en we kunnen ze amper bijbenen. Kinderen daarentegen hebben geen weet van keuzes. Althans, ze gaan er niet naar op zoek. Vraag je een kind wat hij op zijn brood wil, dan kan er van alles opgesomd worden waar je niet op zit te wachten. Allemaal dingen waarvan hij weet dat het bestaat. Dus een ritje door de supermarkt of een pretje zorgen al voor de wereld aan opties. Daarom geven de meeste ouders heel pienter de keuze-optie; ‘Wil je pindakaas of hagelslag op brood’. We reduceren dus voor onze kinderen.
TIP 3. Ga eerst bij jezelf te rade, en ga daarna specifiek op zoek. Reduceer je opties. Laat je niet afleiden door wat er allemaal mogelijk is. Werk vanuit je verlangen. Zoek je een huis op Funda? Maak dan gebruik van de zoek-optimalisatie. Vind je het belangrijk dat er een garage bij je huis zit? Zoek dan alleen in die categorie.
Vind je het fijn om met mensen te werken? Word je ongelukkig van een 9 tot 5 baan? Wees kritisch en vul het in bij de beroepskeuzetest. Of nog mooier, neem een job-coach in de hand. Het kost misschien wat, maar het is zeker de moeite waard. Deze zorgt er namelijk voor dat jij al minder afgeleid wordt. In gesprek kom je steeds dichter bij je doel zonder afgedwaald te raken. Je hebt dan minder het gevoel iets mis te lopen en juist meer te winnen in je zoektocht.
Bonustip! Vind je het moeilijk je gewoontes, kijk op de wereld en je opgedane kennis even los te laten? Interview een kind! Laat je verrassen. Ga met hem of haar in gesprek, vraag naar zijn dromen en hoe hij erbij komt. Je zult zien dat je binnen no-time mee kunt gaan in de belevingswereld. Je stimuleert je eigen brein om zo onbezorgd en vrij te denken. En vanuit vrij denken kun je gegarandeerd “Later als ik groot ben…” aanvullen. Geef jezelf tijd en ruimte. Gebruik deze 4 tips om te weten wat je wilt worden.
Ik zet de 4 tips om te weten wat je wilt worden hier nog een keertje voor je op een rijtje.
- Tip 1. Ga wijs om met je deadlines. Of nog beter: voorkom het woord deadline.
- Tip 2. Lijstjes maken. Empatisch VS Analytisch. Gevoel VS wijsheid.
- Tip 3. Reduceer je opties. Neem een coach in de hand.
- Tip 4. Interview een kind. Ga in gesprek met je nichtjes/neefjes, buurtkoters. Stimuleer je
brein om vrij te denken.