Levensvragen waarvan je dacht dat alleen jij ze had. Een perfect moment om de bezem door je leven te halen! Het lijkt namelijk alsof afgelopen jaren zich in rap tempo hebben afgespeeld. Ineens zijn de levensvragen onontkoombaar. Hoe hard je ook probeert je gedachten te verzetten. De keuzestress poogt te beperken tot welke van de achtentachtigduizend series op Netflix je vanavond gaat bingewatchen. Je gedachten nemen je over en je levensvragen worden alsmaar groter. Over trouwen, kinderen, carrière en een hypotheek. Of toch niet, en ga je naar Bali om jezelf te vinden, terwijl je je eigen yogastudiootje daar opzet. Kortom; serieuze keuzestress! Maar niet getreurd, je bent niet de enige. Het gros van deze leeftijd kampt met soortgelijke zingevingsvragen, en daarom zijn er ook tal van handvatten te vinden om jouw situatie de baas te worden.
Plots ben je zoekende en leg je jouw situatie eens flink onder de loep. Maar, onder de loep wordt zelden iets mooier. Behalve kristal. En pindakaas. Bij gebrek aan structuur in mijn eigen leven, kan ik tegenwoordig helemaal opgaan in die van pindakaas. Wat ik hiermee wil zeggen is; ‘Je bent niet de enige’, en ‘je hoeft het niet alleen te doen’. Je bent zoekende, en wat blijkt? Maar liefst driekwart van de hoger opgeleiden tussen de 25 en 35 jaar kampen met vergelijkbare dilemma’s. Er is zelfs een naam voor dit fenomeen; namelijk het ‘dertigersdilemma’.
Hèt pientere boek voor de dertiger
Psycholoog Nynke Wijnants deed hier een grootschalig onderzoek naar en schreef er zelfs een boek over. In deze bestseller gaat ze dieper in op het dertigersdilemma. Ook wel quarterlife crisis genoemd. Het boek deelt resultaten en wetenschappelijke onderbouwingen, wat ik zelf erg prettig vind. Hierdoor is de erkenning van je gevoel groter en serieuzer. Je kunt je oprecht meer begrepen voelen, je gevoel komt immers ergens vandaan. Daarnaast bevat het een tal van voorbeelden en vergelijkbare situaties. Dit maakt het confronterend en herkenbaar. Confronterend hoeft niet iets negatiefs te zijn, daar waar je geconfronteerd wordt voel je wellicht meer noodzaak om jouw situatie onder handen te nemen. Zo kun je jezelf serieus nemen. De talrijke handvatten die in het boek staan kunnen je direct een duwtje in de goede richting geven.
Ieder mens is uniek, jij dus ook!
Natuurlijk is geen enkele persoonlijke situatie volledig en direct vergelijkbaar met die van een ander. Je hebt mensen die kampen met een ‘onzichtbare’ ziekte, zoals bijvoorbeeld een hartafwijking. Of iemand die van gekheid niet weet hoe ze met verdriet om moeten gaan, omdat het gewoonweg te veel pijn doet. Waardoor zich andere problemen aan de oppervlakte aandienen, zoals een eetstoornis en je heil vinden in de controle die je wel kunt hebben over wat je al dan niet eet. Of, twijfelen over je geaardheid. Doordat iets of iemand op je pad is gekomen en je dingen voelt waarvan je eerder het bestaan niet wist. Terwijl je net dacht dat je gebeiteld zat met man en kinderen in een kindvriendelijke buurt. Terwijl je net dacht dat je dilemma’s en keuzestress passé waren, dienen zich de volgende alweer aan. Ik noem maar een paar zijslagen, om aan te geven dat er altijd uitzonderingen op de regel zijn. Ik zeg altijd; ‘ieder probleem is even groot’. Dit gaat over het gevoel en de gevolgen van wat het met iemand doet. Welke invloed dit op iemands leven kan hebben. Niemand kan voor de ander bepalen dat hij of zij rouwig mag zijn over een gevlogen parkietje, de praatgrage buurvrouw die is overleden of niet in een attractie van Walibi kunnen omdat je rikketik dan geheid weer gereset moet worden in het ziekenhuis. Kortom, het dertigersdilemma is zeker herkenbaar voor velen en het kan troost bieden dat je niet alleen bent. Mocht je ook andere dilemma’s hebben, probeer jezelf niet te vergelijken. Ieder mens heeft – naast dit fenomeen – ook zijn eigen dilemma’s. Wees vooral niet hard voor jezelf. Ieder mens is uniek. Neem jezelf en je situatie serieus, alleen jij kan weten hoe het voelt. Dus ook jij alleen kan je omgeving inzicht geven in je gevoelens.
Word kapitein van je eigen schip
Ay ay, zeur. Denk je misschien als je dat hoort. Maar ondanks je verwoede pogingen je kop in het zand te steken en de struisvogelpolitiek te beoefenen, blijft het verlangen je eigen bootje te kunnen besturen. Je verlangens blijven je achtervolgen, en dat is maar goed ook! Want uiteindelijk wordt niemand er gelukkig van in een kooitje te zitten en tegen de tralies blijven vliegen. Dat is pijnlijk voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Zelf bepalen waar je wil zijn en je gedragen zoals jij dat wilt. ‘Kapitein van je eigen schip worden’. Een uitspraak die in je allergie kan liggen. Wellicht is dat nou jùist het stukje waar je geconfronteerd wordt, dus een mooi moment om naar binnen te keren. Geef jezelf liefde, geloof in jezelf. Geloof in het leven en leef het. ‘Als het hoogste doel van een kapitein zou zijn, zijn schip te behouden, zou hij het voor altijd in de haven houden’. Wanneer je denkt dat het je niet lukt, creëer de situatie zo dat jij wel je eigen koers kan bepalen. Face the fear, koop een boot. Zoek koers en vaar je vrij. Of, ga gewoon eens rustig zitten en schrijf desnoods de punten voor jezelf op waar je tegenaan loopt. Je hoeft natuurlijk niet direct een boot te kopen, dat is iets voor tijdens de ‘midlife-crisis’. Deel je gedachten met je dierbaren, neem je omgeving in vertrouwen. Vraag hulp, vraag naar ervaringen van anderen.
Als het hoogste doel van een kapitein zou zijn, zijn schip te behouden, zou hij het voor altijd in de haven houden’
In contact komen met jezelf
Op zoek naar de zin van het leven, de reden van ons bestaan. Die vinden we niet in het schap van de supermarkt, we moeten in onze eigen schappen zoeken, eigenschappen. Welke eigenschappen heb je. Hoe kan je ze inzetten om jouw doel te behalen. En zoals vele dertigers afgedreven zijn van hun doelen, moeten ze misschien weer opnieuw gesteld worden. Maar hoe doe je dat? Voor de een werkt een boek goed, de ander spot vogeltjes in het bos. Bewustwording is al een grote stap in de goede richting. Goed bezig dus! Door het lezen van deze blog wordt er automatisch aanspraak gedaan op je brein. Lezen is de perfecte activiteit om je interne dialoog los te koppelen waardoor je kunt ontspannen. Het stopt de veroordelingen naar jezelf, de verwijten en beschuldigingen. Alle problemen die we toch niet op kunnen lossen, maken ruimte voor nieuwe inzichten! Om in de schipperstermen te blijven; je zit al op de goede koers!
10 tips om weer in contact te komen met jezelf
- Stilstaan
Sta eens stil bij je leeftijd en welke dilemma’s dat met zich meebrengt. Je bent niet alleen! De afgelopen jaren zijn voor je gevoel misschien voorbij gevlogen. Nu is het tijd om stil te staan. Je hebt nog een heel leven voor je. 30 zijn is niet het einde, het is nog maar het begin. Vraag jezelf af of je gelukkig bent in je huidige situatie. Sta eens stil bij de dingen die je doet. Hoe voel jij je daarbij?
- Lees een boek
Ontspanning verruimt je geest. Lezen zorgt ervoor dat je hersenen gestimuleerd worden. De dialogen die in je hoofd worden gevoerd worden naar de achtergrond gebracht. Hierdoor wordt er plaats gemaakt voor de dingen die je wel kunt veranderen, hierdoor zullen jouw behoeftes beter aan bod komen.
- Neem jezelf serieus
Jij moet je leven leven. Het is jouw gevoel en jouw koers die je uitstippelt om hem vervolgens te leven. Daarom is het belangrijk jezelf serieus te nemen. Het heeft geen zin om je kop in het zand te steken. Het klinkt misschien een beetje hard, maar vroeg of laat moet hij er toch weer uit komen. Het leven kan zo mooi zijn, dus trek je anker in en vaar je koers naar jouw bestemming! Wees hierin niet kritisch naar jezelf. Niet balen dat je dagen of jaren zijn vervlogen. ‘Het is wat het is’, en het is niet altijd makkelijk. Je bent op de goede weg, elke dag kan je weer een nieuwe start maken. Een nieuwe dag, een nieuwe start en een nieuwe lach.
- Zoek erkenning en herkenning
Wanneer je weet dat je niet alleen bent, als je beseft dat niet alleen jij kampt met levensvragen en keuzestress kan het je troost bieden. Het geeft je kracht en hoop. Door herkenning creëer je bewustwording en bewustwording is een grote stap naar succes. Laat het jouw succes zijn, hoe klein of groot hij ook is. Vier je successen en tel je zegeningen. Schrijf ze desnoods op. Maak in plaats van een to do lijst een lijst met je successen.
- Deel
Stel jezelf open, het zal je zo veel opleveren! Wanneer je jouw dertigersdilemma, keuzes en andere ongemakken deelt zul je begrip krijgen. Empathie en compassie krijgen geeft je stimulans. Stimulans om op zoek te gaan naar jezelf, met als doel weer met jezelf in contact te komen. Als je het individuele dialoog in je hoofd zal voortzetten, ontzeg je jezelf van de steun en liefde van een ander. Feedback, in wat voor zin dan ook, laat je groeien. Door te groeien kom je dichter bij jezelf. Mocht het een te grote stap zijn, deel het met jezelf op papier.
- Maak gebruik van je omgeving
Benut je dierbaren, maar ook de kring daar weer omheen. Je hoeft niet direct je hele ziel en zaligheid bloot te leggen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook op een praktische manier van je omgeving gebruik maken. Elke verjaardag hoor je bijvoorbeeld je favoriete tante over haar ontspannen vakanties in haar chalet slechts 20 kilometer verderop. Vraag of je er eens een nachtje mag blijven, misschien bevalt het je. Een andere omgeving doet wonderen, als we de tante moeten geloven in ieder geval!
- Maak gebruik van jezelf
Je bent al heel ver gekomen, met welke kwaliteiten heb je dat gedaan? Wat gaat jouw makkelijk af en waarbij voel jij je als een vis in het water? Onderzoek je eigenschappen. Online zijn er tal van mogelijkheden om gratis gebruik te maken van een kwaliteiten test. Zet deze kwaliteiten en goede eigenschappen in om het contact met jezelf weer te vinden. Wanneer je een andere kwaliteit wil ontwikkelen kun je gebruik maken van deze top 10 lijst.
- Spring uit de ban (en boek die ballon)
Doorbreek de sleur. Wanneer je dit eng vindt, houd het simpel en klein. Fiets eens een ander rondje naar je werk, of wanneer het kan ga te voet. Knoop een praatje aan met een onbekende als je hier niet goed in bent. Doe dat jurkje eens aan die achterin je kast hangt. Die je eigenlijk elke dag wel zou willen dragen maar er nooit een “juist moment” voor is. Je zult ongetwijfeld blij worden van de complimenten die je gaat krijgen. Ikzelf boekte een ballonvaart voor een vriendin en mij. Toen we er eentje zagen zei ze ‘dat lijkt me echt leuk, moeten we eens doen’. Diezelfde avond heb ik een bon geregeld. We hebben nu al weken lang pret voor 10, en we zijn nog niet eens de lucht in geweest.
- Loep in, en zoom uit
Wanneer het je allemaal aanvliegt, is het wijsheid om klein te beginnen. ‘Je hoeft niet de hele trap te zien om de eerste tree te bewandelen’. Zoek een begin waar je verandering in wilt brengen. Iets kleins wat je helpt om dichter bij jezelf te komen. Als je direct je hele leven onder de loep legt vraag je wel veel van jezelf. Wat in dat geval helpt is uitzoomen. Bekijk je situatie vanuit een ‘helikopterview’. Hierbij is het de bedoeling dat je verder gaat kijken. Je moet net zo lang uitzoomen tot je jouw doelen in beeld krijgt. Wanneer je het hele plaatje meekrijgt, kun je objectiever naar jezelf kijken. Als je nog iets verder uitzoomt zul je zien dat er geen man overboord is. Alles komt goed!
- Geef jezelf liefde
Wees niet te kritisch naar jezelf. Door dit lijstje alleen al te lezen ben je goed bezig! Zoals eerder beschreven stimuleert lezen je hersenen om ruimte te creëren. Dat heb je maar weer mooi gedaan! Ook is het altijd fijn om te weten niet alleen te zijn. Je kan jezelf liefde geven door te delen. Je hoeft het niet alleen te doen!